Varni napotki

Varnost vseh nas moramo postaviti na prvo mesto.

Prodajalce in kupce ter tiste ki nudijo pomoč, pozivamo, da se izogibate nepotrebnim stikom ter v čim večji meri uporabljate brezkontaktne dostave. Pri plačilu pa v čim večji meri uporabljajte kartične in spletne transakcije . Fizična prodaja naj se opravi tako, da ne prihaja do nepotrebnih interakcij. 

Nekaj varnostnih nasvetov, če boste obiskali ponudnika:

  • pred obiskom pokličite in se dogovorite za čas obiska, za pridelke in izdelke,
  • na kmetijo/k ponudniku pojdite sami,
  • prinesite svojo embalažo, a pri tem poskrbite za ustrezno higieno,
  • če je na kmetiji/pri ponudniku urejena trgovina, vstopajte posamezno,
  • če je le mogoče, plačujte s kartico,
  • po morebitnem rokovanju z denarjem si razkužite roke,
  • če boste na kmetiji/pri ponudniku v zaprtem prostoru (npr. v trgovini kmeta), uporabljajte masko,
  • upoštevajte varnostno razdaljo in druge ukrepe NIJZ za preprečevanje okužbe,
  • pomislite tudi na druge in kupite samo toliko surovin, kot jih zares potrebujete.

Prosimo vas, da skladno z navodili NIJZ izvajate preventivne ukrepe za preprečevanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom. Spremljajte in sledite vsem nacionalnim ukrepom in obvestilom, ki se jih moramo držati. Objavljeni so na spletni strani NIJZ in portalu gov.si/korona

Za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 je priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe.

https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019

 

Varna uporaba mask in njihovo vzdrževanje
Prodajalce in kupce ter tiste, ki nudijo pomoč, pozivamo, da pri stikih, ki so res nujni (kadar ni možnosti brezkontaktnega prevzema in dostave) uporabljate primerno zaščito, med katero spadajo tudi maske. Le te ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov (pravilno kašljanje, kihanje, pravilno umivanje rok ter izogibanje dotikanju obraza in sluznic) še dodatno zmanjšujejo nevarnost prenosa okužbe – stopnja zaščite je sicer odvisna od materiala, iz katerega je maska izdelana. Pri tem je zelo pomembo, da masko pravilno namestite, nosite in tudi odstranite. Ves čas nošenja maske se ne smete dotikati osrednjega dela maske, saj bi na ta način lahko prišlo do onesnaženja rok in nevarnosti prenosa okužbe na druge osebe.

Splošne napote za uporabo mask lahko preberete na spletni strani NIJZ:

https://www.nijz.si/sl/splosna-uporaba-zascitnih-mask 

Na UKC Ljubljana so pripravili video z navodili, kako pravilno namestiti masko:

https://www.youtube.com/watch?v=J2MyKot0QEM&feature=youtu.be

Obstajajo različne vrste mask, ki so lahko tudi bombažne. Spodaj podajamo osnovne informacije, kako ravnati z bombažnimi maskami.

Uporaba bombažnih mask
Bombažne maske so namenjene večkratni uporabi, način uporabe pa je sledeč:

  • Pred namestitvijo maske si umijte ali razkužite roke.
  • Masko naj bo nameščena tako, da prekriva obraz vse od zgornjega dela nosnega korena preko ust in pod brado.
  • Maska naj se tesno prilega obrazu.
  • Maske se med uporabo ne dotikajte, v primeru dotika si vedno umijte ali razkužite roke, saj s tem preprečite prenos mikrobov.
  • Maske nikoli ne nosite pod nosom ali pod brado.
  • Po dveh urah ali v primeru, da maska postane vlažna, jo odstranite tako, da jo primete za trak ali elastiko. Maske se nikoli ne dotikajte spredaj.
  • Ob odstranjevanju maske glavo držite naravnost in ne glejte navzdol. S tem preprečite raztros mikrobov iz površine maske po vaši obleki.
  • Po odstranitvi si obvezno umijte ali razkužite roke.

Vzdrževanje bombažnih mask

  • Po uporabi masko odložite na takšno mesto, da ne bo prišla v kontakt s čistim perilom.
  • Uporabljajte maske iz materialov, ki omogočajo pranje v pralnem stroju na najmanj 60 oziroma 95 °C.
  • Za pranje bombažnih mask uporabite običajne pralne praške.
  • Oprano in suho bombažno masko prelikajte z likalnikom na visoki temperaturi in brez pare.

Bombažne maske lahko sešijete sami in si pomagate z navodili na tej povezavi:

https://www.kclj.si/dokumenti/maske_navodila1-merged.pdf

 

Navodila potrošnikom za ravnanje z embalažo živil in drugih izdelkov 
Embalaža živil in drugih izdelkov se po smernicah NIJZ smatra kot potencialno onesnažena. Potrebno je paziti, da se v kuhinji ne križajo t. i. čiste in nečiste poti. NIJZ je predstavil sledeče smernice rokovanja z embalažo:

  • pred rokovanjem z embalažo in drugimi izdelki si razkužite roke;
  • izdelkov ne prijemate po nepotrebnem;
  • po dotikanju, prijemanju izdelkov, predmetov, denarja itn. se ne dotikajte obraza, zlasti ne oči, ust in nosu, preden si ne umijete rok;
  • doma plastično, stekleno in kovinsko embalažo očistite z raztopino detergenta za posodo in vodo ali jo prebrišite z alkoholnim robčkom;
  • vsebino papirnate embalaže lahko prestavite v čisto embalažo (npr. moka, riž, maslo…);
  • po tem, ko pospravite izdelke, ki ste jih prinesli iz trgovine, si umijete roke in počistite pulte ter druge površine, ki ste jih uporabljali;
  • po nekaj dneh po nakupu je verjetnost, da bo virus preživel na površini izdelkov, že majhna;
  • pogosto in pravilno umivanje rok ter pogosto čiščenje površin v kuhinji z vodo in običajnim čistilom učinkovito zmanjša tveganje za okužbo.

Več o varnem ravnanju v domači kuhinji najdete na spletni strani NIJZ:

https://www.nijz.si/sl/higiena-v-domaci-kuhinji